Reis van Fes naar uiteindelijk Erfoud. - Reisverslag uit Erfoud, Marokko van Nini Scherpenzeel - WaarBenJij.nu Reis van Fes naar uiteindelijk Erfoud. - Reisverslag uit Erfoud, Marokko van Nini Scherpenzeel - WaarBenJij.nu

Reis van Fes naar uiteindelijk Erfoud.

Door: Ninihans

Blijf op de hoogte en volg Nini

28 Maart 2012 | Marokko, Erfoud

Hallo allemaal.
Weer verder met onze reis. We hebben Fes verlaten en gelukkig konden wij snel de juiste weg vinden. Wel nog even tanken. Wat kost hier de benzine: 0,95 euro per liter en de diesel 67 cent.!!
Voor een deel over de autobaan die heel goed zijn aan gelegd. Wel duur(ha ha) 30 euro cent !!!, links afslaan mogelijk en honden op de weg.
De eerste plaats die wij passeerden was Ifrane. Een mooie stad met hele mooie moderne huizen en natuurlijk weer het paleis van de Koning. Die is omgeven door een schitterende tuin en ongeveer elke 30 meter staat er een bewaker. Dit is ook een welbekend wintersportgebied en hebben ook enkele liften gezien. Het ligt ook wat hoger in het bergmassief van Kandar. Daarna zijn we door het glooiende groene landschap naar de prachtige Cederbossen bossen gereden. Bijzondere boom met een donkere kleur hout en zeker een bijzondere lucht.
Weer verder richting het zuiden en het landschap blijft maar steeds wisselt van glooiende ver strekkende heuvels en soms weer rotspartijen en veel los gesteente. Soms wel hele hoge bergmassieven om ons heel met af en toe zelfs nog een spat sneeuw.
In Midelt zijn we even gestopt bij een hotel en hebben een kopje koffie genomen en de sanitaire stop.
Weer op weg en in Midelt was het een drukte van jewelste en veel auto's van Hyundai.
Maar al snel werd het ons duidelijk.
Voor ons reed een wielerpeloton met de nodige auto's erachter van onder andere de sponsoren en weldra ook een helikopter van de TV.
Een ding was duidelijk, je mocht er niet langs en er was geen andere weg mogelijk, dus wij hebben 150 KM!!!!! achter die jongens aangereden. Maar ja we hadden geen keus, maar konden daardoor wel van de spectaculaire omgeving genieten.
de Midden Atlas. Daar zijn duidelijk op zijn tijd heel veel rivieren, die uiteindelijk in een grote rivier uitkomen en in de loop der eeuwen een enorm uitgesleten dal laten zien. Heel bijzonder! Zie foto's
Heel veel schapen lopen er in die gebieden rond en als je soms ziet hoe die mensen wonen, niet te bevatten.
De meeste huisjes zijn van klei gemaakt en zien er ook heel somber uit. Elektra hebben de meeste niet, water halen bij de pomp en leven van ......?????
We hadden wel een levendige tocht. Volop getoeter en inhaal manoeuvres, die tot niets leiden, want we moesten achter de karavaan blijven. Soms stopte alles even, dan moest er een wielrenner even plassen en dat met een file toeschouwers achter hem.
Uiteindelijk komen we bij een prachtig stuwmeer, waar uiteindelijk die rivier, die we al die tijd bleven volgen, herkenbaar door de groene strook bomen eromheen, in uit.
Kort daarna reden wij de stad Er Rachidia binnen.
Ik zei tegen Hans, zal je zien dat er een aantal van die gasten bij ons in het hotel zit.
Nadat wij vlot het hotel hadden gevonden stond ook de gehele parkeerplaats vol met fietsers en verzorgingsteams.
Auto geparkeerd en met onze voucher van Hotels.com van de reeds betaalde overnachtingen naar de receptie.
Nee. zegt die receptioniste, daar werken wij niet mee samen en er werd opvallend vreemd gereageerd op de vraag even in de reserveringen te kijken. Wel, geen schijn van kans en het hotels was overboekt met wielrenners.
Haar baas was totaal niet voor rede vatbaar.
Wel hadden ze een goede wifi, dus Hans aan de slag via skype met Hotel's com. Ook met die wilde de receptie niet praten. Wel liet de receptie doorschemeren, dat de reservering was ontvangen.
Maar goed, geen kamer en na 1 1/2 uur heel en weer bellen en internet had Hans een kamer in een plaatsje 55 km verder, Erfoud.
Keuring afgehandeld door hotels.com en geld verrekend.

Na een goede nachtrust de volgende ochtend buiten op het terras ontbeten en daarna alles klaar gemaakt om met gids Hassan in een jeep de Sahara in te gaan.
De eerste stop was net boven de stad op een heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de verstrekte oase van palmen waar aan de stad ligt. Daar hadden wij die avond er voor al lange tijd langs gereden.
Toen richting Sahara, een deel uit de Paris-Dakar rally. Het is een enorme vlakte met stenen en rood zand. Meestal allemaal "dirt roads" maar dat rijdt best wel aardig.
Even gestopt bij een soort steengroeve, waar veel stenen met fossielen uit de tijd dat de Sahara zee was. 4 miljoenen jaren oud en ze maken daar mooie voorwerpen van.
Daarna gestopt bij een Bedouinen tent en daar even rondgekeken, gekeken hoe ze brood bakken en gekeken waar de geiten en kippen konden slapen. Gelukkig woei het een beetje, want die lucht rond om dat gebeuren is....!!
Verder op weg in het oneindig vlakke landschap en naar een dorpje in de Sahara en daar was geweldige muziek. Pigeon de Sable, oftewel de Zandduiven.
Klonk bizar, maar was wel leuk even te zien.
Weer verder naar een andere oase. Daar hebben ze een bijzonder irrigatiesysteem. Onder uit de zandduinen wordt water gewonnen en via pijpleidingen naar een waterput . Vandaan loopt een kanaalsysteem van 20 km langs allerlei huizen.
Ieder huis heeft een eigen aftakking en kan zo nodig het sluisje openen. Dat is gewoon een hoop zand. Werkt prima en de groenten groeien er prachtig onder beschutting van de palmen.
Daarna naar de zandduinen, die plotseling uit de grauwe grond verrijzen.
Heel prachtig, het lijkt wel goud met vele kleurschakeringen. Aan de voet vele dromedarissen voor tochten door de Sahara.
De strook die daar ligt is 20 km lang en 40 km breed.
Dus niet alles is zand.
Met het prachtige uitzicht op die duinen hebben wij in een oude Kasbah geluncht, bediend door Bedouinen.
Nog wat foto,s van het uitzichten weer richting hotel. In de stad had het gegoten van de regen en in de woestijn ook wel een beetje gedurende de dag, maar het was weer een machtige ervaring.

Groetjes
Nini en Hans

• 28 Maart 2012 - 21:21

Pamela Driessen:

Wat heerlijk om dit te lezen! Brings back wonderful memories. De foto's erbij, prachtig! Mashallah! Ik blijf jullie volgen :)
    Geniet!!!

• 29 Maart 2012 - 05:22

Kitty:

Wat geweldig is het allemaal.
    Geniet volop met jullie mee.